LissabonLissabon

Lissabon is niet alleen de grootste stad van Portugal, maar ook de hoofdstad. Volgens oude, mythische legendes, zou de Griekse God Odysseus de stad hebben gesticht. Eén ding dat zeker is, is dat Lissabon een oude en bijzondere stad is. Ongeveer 12 eeuwen voor Christus zou de stad al zijn gebruikt als handelspost van de Feniciërs.

In 1755 was er een grote aardbeving in Lissabon die zeer ingrijpend voor de stad was. De aardbeving was zo zwaar dat grote delen van de stad werden verwoest en een groot deel van de stad onbewoonbaar was geworden. Gelukkig was de stad snel weer opgebouwd en zijn de belangrijkste bezienswaardigheden bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden
Het historische gedeelte van Lissabon herbergt de meeste bezienswaardigheden en is het bezoeken meer dan waard. Sommige liggen iets verder uit het centrum die makkelijk met de metro of bus te bereiken zijn. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je beken moet hebben. Bijvoorbeeld de Torre de Belém. Deze toren staat op de werelderfgoedlijst en maakt deel uit van de verdedigingswerken van het oude Lissabon. Verder is Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster) meer dan het bezoeken waard. Dit is een klooster dat in de laat gotische periode is gebouwd. Dit klooster is compleet onbeschadigd gebleven in de grote aardbeving en is 1 van de belangrijkste historische gebouwen van Lissabon.

Eten en drinken
Ze noemen Lissabon ook wel de stad van de sardientjes en deze zal je dan ook op veel menukaarten terug vinden. Verder zal je veel vis vinden en is iets dat veel gegeten wordt. Dit is ook niet vreemd aangezien de stad aan de zee ligt. Hierdoor is de vis uiteraard heel erg vers. Wat erg leuk is, is Mercado da Ribeira Nova. Dit is een overdekte markt waar heel veel voedsel verkocht wordt.